Încă
se mai poate fuma prin bodegile clujene, dar la masă nu o să te servească un
intelectual elveţian, ci o biată chelnăriţă, fără prea multă şcoală şi fără
studii la Lausanne. Eu zic să nu cumva să faci vreo comandă onorată de o asemenea
persoană. E bine să faci o cerere la Academie să-ţi repartizeze pentru aceste
zile pe cineva abilitat. Şi la restaurante e la fel. Nivelul pregătirii nu se
ridică la pretenţiile fandosiţilor cu titule. Fă o cerere, poate ţi se aprobă
chelneri cu studii la Oxford.
Şi
ţuica nu e făcută de unul ca Bălăceanu-Stoln ici şi nici de unul ca
Patapievici sau ca Pleşu, ci de unul care a învăţat să frământe mirodeniile
pământului, dar asta e prea mult pentru un intelectual scorţos. Nu o bea !
Vinul e făcut din viile bisericilor. Otravă curată pentru păcătoşi sau
agnostici ! Berea nu mai e de Cluj, ci o poşircă de Buzău, iar ursul a rămas
doar o legendă tristă. Ai grijă la mici şi la cârnaţi. Porcii de România s-ar
putea să nu-ţi priască. Au fost crescuţi de oameni fără studii şi sacrificaţi
de zilieri. Poţi muri pe o bancă în gara unui cătun aşteptând bunătăţile
scorţoşilor cu titule. Te va găsi într-un târziu un personaj mai trist decât
tine.
©
Ioana Haitchi, 27.12.2015, Clusium Napocensis
Foto:
J.Wedryehowska
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu