Zama de glonţ - Klausenburg Publishing House Blog

joi, 28 ianuarie 2016

Zama de glonţ

Zama de glonţ e pe foc,
încă nu fierbe, da’ nici mult nu mai are.
Şi dacă fierbe, ce?
Dăm la economic, să nu murdărim aragazu’.
Mergem la o bere, la o tranca-fleanca de pe margine.
Vine o domnişoară cu un sondaj, ne cere părerea,
ca să avem un sentiment fals de implicare.
Şi noi? Da, cum să nu. Răspundem fără nicio răspundere.
Aşa ne place. Să râdem tălâmb de guvernare.

Sosim acasă.
Închidem focu’ la zama de glonţ. Îi gata. O putem mânca.
Luăm cu pită, să ne săturăm.
Apoi, din blistere, nişte chimicale presate,
că mai nou, în gloanţe-s tot felu’ de mizerii.
La medicu’ de familie când te duci
te întreabă dacă în zama de glonţ ai pus şi vegetale.
Am pus, doamnă, da’ erau cu chimicale.
Vă înţeleg, la fel păţesc şi eu.
Poftiţi reţeta “gratuită”
Şi nu uitaţi: luaţi cu pită!

Moraru’ are o moară veche, de pe vremea războiului
şi moara lui nu merge decât cu făină de glonţ.
Şi-mi cumpăr glonţ la glonţ
şi-l iau cu zamă, îl asezonez.
Gloanţele-s vechi, geniştii  au murit.
M-au făcut responsabil cu ghicitu’ firului: albastru, roşu sau galben.
De fiecare dată când îmi caut patentu’ zic
o rugăciune,
ca să mai pot mânca încă o dată din zama asta.
Încă n-am tăiat firu’ roşu.
Încă nu-s pregătit de parade
la braţ cu jivine.
Stau doar în baricade
şi mănânc gloanţe
dacă nu trage nimeni în mine.

© Ioana Haitchi, 10.03.2014, Klausenburg
Foto: Internet

© Ioana Haitchi – Copyright – Toate drepturile rezervate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu